liczby zespolone
agusia: z
7+2z
4+2z=0
z(z
6+2z
3+2)=0
z1=0 v z
6+2z
3+2=0
z1 = 0 v z=
3√−1−i v z=
3√−1+i
Dla:
z=
3√−1−i
lzl=
√2
Muszę wyliczyc z2, z3, z4 oraz z5, z6, z7.
Apropo tego pierwszego: Móglby ktos mi pomoc wyliczyc chociaż dla k=0?
"fi" = 7 pi / 4
http://matematykadlastudenta.pl/strona/685.html
Z tego wzoru tutaj, z góry bardzo dziekuje. : )
27 lis 16:04
agusia: Jak moduł to √2, to w0= pierwiastek szóstego stopnia (bo rownanie stopnia 6) i pod nim
jeszcze √2 jako moduł?
27 lis 16:07
agusia: "fi" = 5 pi / 4 pomylilam sie
27 lis 16:17
agusia: Help : (
27 lis 16:51
Maciek: nie wiem
27 lis 16:58
agusia: Ja też : (
27 lis 17:02
Maciek: ale chyba tak
27 lis 17:02
PW: Trochę źle się do tego zabrałaś. Z równania kwadratowego wyliczyłaś, że np.
z
3=−1−i
czyli
| | 5π | | 5π | |
z3=√2(cos |
| +isin |
| ), |
| | 4 | | 4 | |
i teraz stosować wzory na pierwiastek trzeciego stopnia (pamiętając nie tylko o argumencie, ale
i o module).
27 lis 19:40
Maciek: to będzie 3√2 czy 6√2 ?
27 lis 19:48
agusia: 6√2
27 lis 20:13
agusia: tak mi wysłali z lekcji xD
27 lis 20:13
Maciek: 6√2 ok
27 lis 20:17
klementyna: : )
27 lis 20:31