Oblicz pole czworokąta
Tina: Oblicz pole czworokąta o wierzchołkach : A ( −4,1 ) B ( 5,−2 ), C ( 6,3 ) D ( 2,8 )
27 lis 15:50
Tadeusz:

np ... podziel na dwa trójkąty i licz
27 lis 16:41
Tina: A mógłbyś proszę rozwiązać ?
27 lis 16:42
Janek191:
Jaki poziom ?
27 lis 17:14
Tadeusz:
Za leniwy jestem n gotowce

Do wyboru masz kilka sposobów.
np. narysuj przekątną AC ... policz współczynnik prostej zawierającej AB
oraz prostej zawierającej BC Z nich policzysz tangens kąta ABC ... znając tangens tego kąta
policzysz sinus tego kąta. I do wzoru na pole trójkąta ABC ... i tak dalej
27 lis 17:17
Tina: Janek, o co pytasz ? W sensie jakim ten poziom ?
27 lis 17:23
Janek191:

I Sposób − szkoła podstawowa
P = 10*10 − (P1 + P
2 = P
3 + P
4) = 100 − ( 0,5*9*3 + 0,5*5*1 + 0,5*4*5 +0,5*6*7) =
= 100 − ( 13,5 + 2,5 + 10 + 21) = 100 − 47 = 53 j
2
27 lis 17:28
Janek191:
Tam ma być P1 + P2 + P3 + P4
27 lis 17:29
Eta:
P=P(
kwadratu−(P
1+P
2+P
3+P
4)
P=
100−(0,5*7*6+0,5*5*4+0,5*1*5+0,5*3*9)=...............
27 lis 17:31
Eta:
27 lis 17:31
Tina: IV klasa Technikum, geometria analityczna
27 lis 17:34
Eta:
IV T =6 SP
27 lis 17:35
Tina: Powinien być inny sposób rozwiązania
27 lis 17:38
Janek191:
Jest kilka innych sposobów rozwiązania.
Był wzór na pole Δ z użyciem wyznacznika pary wektorów ?
27 lis 17:40
Tina: ojeej, nie potrafię określić
27 lis 17:58
Janek191:
→ →
P = 0,5 I det ( AB ,AC ) I ?
27 lis 17:59