Równania prostej na płaszczyźnie.
niunia15xD: Bardzo proszę o pomoc. Bo ja tego w ogóle nie rozumiem.

z góry bardzo dziękuje

1. Wykaż że trójkąt ABC jest trójkątem równoramiennym, mając dane współrzędne jego
wierzchołków: A= (−2,−1) B= (1,4) C = (4,−1)
2. Wykaż że trójkąt ABC o wierzchołkach A= (−2,1) B=(3,4) C= (−5,6) jest prostokątny.
3. Oblicz długości wysokości trójkąta ABC o wierzchołkach A= (2,0) B = (5,4) C= (0,4)
puk: 1.Liczysz |AB| i |BC| i |AC| i porównujesz je do siebie, każdy z tych wektorów powinien mieć
taka samą długość
2. Podobnie liczysz |AB| i |BC| oraz |AC| i podstawiasz do wzoru a
2 + b
2 = c
2, zamieniając
miejscami, aż równanie zostanie spełnione.
3. Narysuj sobie w układzie współrzędnych, później jakoś to będzie