granica ciągu z silnią
SEKS INSTRUKTOR: granica ciągu z silnią
n−>oo
Nie wiem jak za to się w ogole zabrać
rozpisałem tak, ale nie wiem czy dobrze
| | (1*2*3*...*n)2 | |
lim |
| |
| | 1*2*3*...(n−1)*n*...(2n−1)*(2n) | |
n−>oo
27 lis 14:26
kochanus_niepospolitus:
| (n!)2 | | n!*n! | |
| = |
| |
| (2n)! | | n!*(n+1)*....*(2n) | |
27 lis 14:28
SEKS INSTRUKTOR: I co dalej? Utknąłem :C
27 lis 15:49
SEKS INSTRUKTOR: n! się skrócą, a co z resztą, wyciagnac cos przed nawias? ale to mnożenie...
27 lis 18:00
Mila:
| | (n+1)!*(n+1)! | | n!*(n+1)*n!*(n+1) | |
an+1= |
| = |
| = |
| | [2*(n+1)]! | | (2n+2)! | |
| | n!*(n+1)*n!*(n+1) | |
= |
| |
| | (2n!*(2n+1)*(2n+2) | |
| | n!*(n+1)*n!*(n+1) | | (2n)! | |
=limn→∞ |
| * |
| = |
| | (2n)!*(2n+1)*(2n+2) | | n!*n! | |
| | (n+1)2 | | 1 | |
=limn→∞ |
| = |
| <1⇔ |
| | (2n+1)*(2n+2) | | 4 | |
a
n→0
27 lis 18:28
SEKS INSTRUKTOR:
czemu liczysz granice dla an+1/an ? Z czego to wynika?
28 lis 22:27
Adamm: | n!2 | | 1*2*3*...*n | |
| = |
| = |
| (2n)! | | (n+1)*(n+2)*(n+3)*...*(n+n) | |
| | 1 | | 2 | | n | | 1 | |
= |
| * |
| *...* |
| ≤ |
| →0 |
| | n+1 | | n+2 | | n+n | | n+1 | |
28 lis 22:36
Adamm: co ja uważam, nie wiem co miała Mila do przekazania, ale tak rozumiem jej rozwiązanie
gdyby istniała skończona granica g≠0, an→g przy n→∞ to
an+1/an→1 przy n→∞ (z tw. o arytmetyce ciągów)
0≤an więc granica może być albo równa 0, albo ∞
ale an+1/an→1/4 więc ciąg od pewnego miejsca stale maleje
granica więc musi istnieć, i wynosić 0
28 lis 22:39
SEKS INSTRUKTOR: przepaliło mi zwoje w mózgu, czas iść spać...
28 lis 23:06
Adamm: to idziesz spać czy nie?
28 lis 23:07
28 lis 23:33
Mila:
Zerknij Instruktorze na tw. 6 w podanym linku o 23:33, a przyda się przy ciągach z silnią
itp.
28 lis 23:48