podprzestrzeń liniowa
kamil: Czy zbiór W={(x,y,z)∊R3 | x+2y−z=1} jest podprzestrzenią lioniową przestrzeni R3
zrobiłem to tak:
w1≠∅ gdyż np (1,1,2)=1
w1=(x1+21−z1)=1 oraz w2=(x2+2y2−z2)=1
w1+w2=(x1+x2,2y1+2y2,−z1−z2)→(x1+x2)+(2y1+2y2)+(−z1−z2)=1
(z1+2y1−z1)+(x2+2y2−z2)=1
1+1=1
sprzeczność.
Więc W nie jest podprzestrzenią linową przestrzeni R3.
Co sądzicie o tym dowodzie? dobrze? źle?
27 lis 13:11
jc: Podprzestrzeń powinna zawierać wektor 0=(0,0,0), ale (0,0,0) nie należy do W,
bo 0+2*0−0=0≠1. Zatem W nie jest podprzestrzenią.
27 lis 13:21
kamil: a moje rozwiązywanie na około jest dobre?
27 lis 13:24
jc: A co myślę o Twoim dowodzie?
w1 ≠ ∅ − nie rozumiem. Co to jest w1 ?
(1,1,2)=1 − dlaczego trójka liczb jest równa pojedynczej liczbie?
oczywiście możemy oznaczyć jakąś operację w ten sposób,
ale w tekście nic nie ma na ten temat.
w1 + w1 = (...), w tak dziwny sposób definiujesz dodawanie wektorów?
itd. itd.
27 lis 13:27
kamil: zamiast W1 powinno być W po prostu.
A dalej udowadniam że ten zbiór jest niepusty, więc podaję przykład elementu który należy do
zbioru.
co do dodawania wektorów, to miałem tak na zajęciach
27 lis 13:33
jc: Wszystko mieszasz. Przeczytaj powoli, co napisałeś, zobaczysz, że to bez sensu.
(1,1,2)=1. Co to oznacza? Dalej wcale nie lepiej.
27 lis 13:38
kamil: (1,1,2)∊W
więc udowadniam że W nie jest zbiorem pustym.
co dalej jeszcze jest niepewne?
27 lis 13:40
jc: No to trzeba było tak napisać, a nie (1,1,2)=1.
A co oznacza druga linia?
w1=(x1+2y1−z1)=1, po prawej stronie masz liczbę!
27 lis 13:44
kamil: trochę przyśpieszenie zrobiłem chodziło mi że biorę 2 wektory
w1=(x1,y1,z1) oraz w2=(x2,y2,z2) i wynika z tego że
x1+2y1−z1=1 raz x2+22−z2=1
27 lis 13:49
jc: Z tego, że bierzesz dwa wektory to akurat nie wynika.
Nie napisałeś, że bierzesz dwa wektory ze ze zbioru W.
Dalej też widać dziwne rzeczy.
Chciałeś po prostu napisać, że suma żadnych dwóch wektorów z W,
nie należy do W.
27 lis 13:58
kamil: to jak to udowodnić, innym sposobem niż sprawdzenie że wektor 0 nie należy do tego zbioru?
27 lis 14:03
jc: To co prawdopodobnie usiłowałeś przekazać można było tak napisać:
Wektor (1,1,2) należy do W, bo 1+2*1−2=1.
Jednak wektor (1,1,2)+(1,1,2) = (2,2,4) nie należy do W,
bo 2+2*2−4=2 ≠ 1. Dlatego W nie jest podprzestrzenią R3.
27 lis 14:09