mootonicznosc
ja: | | √n | |
zbadaj monotonicznosc ciagu an= |
| |
| | n+2 | |
27 lis 12:02
kochanus_niepospolitus:
| an+1 | | √n+1 | | n+2 | |
| = |
| * |
| = ... i liczysz dalej |
| an | | √n | | n+3 | |
27 lis 12:34
jc:
2 ≤ a < b
| √a | | √b | | (b+2)√a − (a+2)√b | |
| − |
| = |
| |
| a+2 | | b+2 | | (a+2)(b+2) | |
| | (√ab−2)(√b−√a) | |
= |
| > 0 |
| | (a+2)(b+a) | |
Wniosek. Dla n≥2 ciąg jest malejący.
a
1 = 1/3, a
2 =
√2/4, a
1 < a
2.
27 lis 12:52
ja: (√ab−2)(√b−√a) a jak to zrobiłeś to to tam dostałeś ?
27 lis 15:50