Jak wyliczyć ten układ równan
Piotrek: (2x−1)2−(y+2)22=2(x+3)2−0,5(1−y)2
8x+2y+6=0
31 sty 22:19
ORZEŁ: z drugiego równania wylicz x lub y
np y= −4x−3
podstawiasz za y do pierwszego równania i wyliczasz x
31 sty 22:33
Mateusz: w 1 równaniu pomnóż całe 1 równanie przez wspólny mianowniki ułamków nie wiem jaki będzie bo
nie zapisałes na przyszłosc do pisania ułamków stosujemy duze U a nie małe u po wymnozeniu to
co w nawiasach rozwin za pomacą wzorów skróconego mnozenia i dalej ......rozwiąż układ
31 sty 22:35
Piotrek: Dzięki za radę. Stosowałem podstawianie, wyszły głupoty, być może, gdzież pomyliłem znaki lub
liczby. Sprawdzę jeszcze raz. No i zapomniałem, że w drugim równaniu można skracać. Dzieki
jeszcze raz
31 sty 22:45
Piotrek: Wyszło, co to znaczy przeoczyć znak i ciągnąć z błędem Dzięki za wszystkie rady
1 lut 12:14