GRADIENT
matcha: POMOCY! Matematyka wyższa! studia ekonomiczne!
1. Iloczyn skalarny (niezerowego) gradientu funkcji w pewnym punkcie i wektora stycznego do
poziomicy funkcji (np. isokwanty) w tym punkcie jest:
a) = 0
b) < 0
c) >0
2. Wiedząc, że gradient pewnej funkcji f w punkcie (x0,y0) wynosi [1,4] wtedy wartość
pochodnej kierunkowej w tym punkcie
Dk f(x0,y0) dla kierunku k = [5, −1]T wynosi:
a) 1
b) 3
c) 2
d) –1
e) –2
3. Jeżeli wektor kierunku k = [1, 1]T
to Dk f(x0,y0) pokrywa się z:
a) fy0(x0,y0)
b) fx0(x0,y0)
c) żadna z powyższych
Proszę o pomoc, są to przykładowe pytania do zbliżającego się egzaminu!
27 lis 10:38
piotr: | | d f | |
2) |
| (x0, y0) = grad(x0, y0) . k = 1*5 + 4+(−1) = 1 |
| | d k | |
27 lis 11:27
piotr: *ma być:
grad f(x0, y0)
27 lis 11:28