logarytmy
xss: log2/3x +log39x−14=0
27 lis 10:21
kochanus_niepospolitus:
log
2/3x + log
39x − 14 = 0
| log3x | |
| + (log39 + log3x) − 14 = 0 |
| log3(2/3) | |
| | 1 | |
log3x*( |
| + 1) +2 − 14 = 0 |
| | log32 + 1 | |
| | 1 | |
log3x*( |
| + 1) = 12 |
| | log32 + 1 | |
o ile nie masz podanej wartości log
32 to będzie Ci ciężko wyliczyć 'x'
27 lis 10:30
Tadeusz:
założenia dla x ... a potem
... podstawienie i licz
27 lis 10:30
kochanus_niepospolitus:
chociaż to równanie zapewne wygląda tak:
log23x + log3(9x) − 14 = 0
27 lis 10:31
kochanus_niepospolitus:
bo wtedy wychodzi:
log3x = −3 ∨ log3x = 4
27 lis 10:31
xss: Masz racje powinno być tak jak mówi kochanusniepospolitus
To rozwiążesz krok po kroku?
28 lis 16:00
Jerzy:
t = log3x
i masz równanie: t2 + t − 12 = 0
28 lis 16:13