granica
ciag: Prosze o pomoc, z gory dziekuje
Wykaz, ze nie istnieje granica ciagu:
an = (−1)n * (2 + 3n)
Jak to wykazać?
Widzę, że dla nieparzystych n będzie −1 * ułamek, a dla parzystych 1* ułamek ale nie wiem jak
to wykorzystać
27 lis 00:03
Adamm: dla parzystych
an=2+3/n>2
dla nieparzystych
an=−2−3/n<−2
zatem gdyby istniała skończona lub nieskończona granica g, to musiałoby być
g≤−2 oraz g≥2
sprzeczność
zatem granica nie istnieje
27 lis 00:39
kochanus_niepospolitus:
tworzymy dwa podciągi:
an2k i an2k−1 czyli o parzystych i nieparzystych numerach ciągu an
i wykazujemy, że:
an2k zbieżny do +2
an2k−1 zbieżny do −2
podpierając się tw. Heinego wykazujemy brak granicy ciągu an
27 lis 00:39