Jak rozwiązać ten układ równań
Piotrek: Jak to rozwiązać?
Kiedy pomnożę jednomiany to nie zredukuje się xy
(3x+1)(y−2)=3(x+2)(4y−3)
2x−12−3y=34
31 sty 22:12
Mateusz: 1 równanie to typowe mnozenie w nawiasach (a+b)(c+d) = ac + ad + bc + bd lub wzór skróconego
mnozenia 2 równanie wymnóż na krzyz i otrzymasz ukłąd równan w prostszej postaci
31 sty 22:32
Piotrek: Dzięki,
z tego, to mi wyszło
(3x+1)(y−2)=3(x+2)(4y−3)
3xy+y−6x−2=12xy+24y−9x−18
3xy+y−6x−12xy−24y−9x=−18+2
3x−9xy−23=−16
gdzieś musi być błąd, tylko nie wiem gdzie.
31 sty 22:49
Mateusz: ma byc 3xy −6x +y−2 = 12xy−9x+24y−18 mozesz wyrazenie po znaku = przeniesc na lewą strone i tym
samym sprowadzic do postaci = 0 pamiętając wtedy o zmianie znaku i mozesz redukowac
31 sty 23:00
Mateusz: no czyli przenies niewiadome na lewo a wiadome na prawo i redukuj
31 sty 23:05
Piotrek: No, ale to 3xy i 12xy się nie zredukuje. Sprawdzam to chyba dziesiąty raz
31 sty 23:09
Basia:
Przecież nie musi.
Z drugiego równania wyznaczasz y i podstawiasz do pierwszego.
2−3y≠0
3y≠2
y≠23
4(2x−1)=3(2−3y)
8x−4 = 6−9y
9y = 10−8x
y = 109−89x
(3x+1)(109−89x−2) = (x+2)(409−329x−3)
(3x+1)*(−89−89x) = (x+2)(139−329x)
−89*(3x+1)(1+x)=19*(x+2)(13−32x) /*9
−8(3x+1)(x+1) = (x+2)(13−32x)
z tym już chyba sobie poradzisz
1 lut 04:28
Piotrek: Dzięki wielkie>Pozdrawiam
1 lut 12:12