Granica funkcji trygonometrycznej
Whale: Granica funkcji trygonometrycznej, gdy x −−−> do pi/2 z lewej strony
lim ( x → π2 −) sin2xsinx −1
26 lis 21:05
Bogdan:
| | sin2x | |
czy chodzi o taki zapis limx→(π/2)− |
| ? |
| | sinx − 1 | |
26 lis 21:09
Whale: tak
26 lis 21:42
Adamm: podstaw sobie
t=π/2−x
26 lis 21:46
Whale: Po przekształceniach niestety wciąż wychodzi mi wyrażenie nieoznaczone 0:0. Muszę poprosić o
jakieś bardziej szczegółowe rady
26 lis 22:04
Adamm: cosx rozbij sobie ze wzoru
cos2x=1−2sin
2x
i wszystko wyjdzie
| | sinx | |
przypominam: limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
26 lis 22:07