EKONOMIA MATEMATYCZNA
matcha: Witam,
chciałabym prosić o pomoc w rozwiązaniu (wraz z wyjaśnieniami) poniższych zadań:
1.Równanie x+y+xz= 23 jest równaniem:
a) liniowym
b) nieliniowym
c) różniczkowym
d) żadne z powyższych
2. Dany jest układ równań x1 + 4x2 = 5; 6x2 + 3x1 = 12; wówczas pivot tego układu wynosi:
a) 1
b) 4
c) 6
d) 3
e) żadne z powyższych
3. Dana jest pewna funkcja produkcji Q(K,L). Stwierdzono, że gradient tej funkcji w punkcie
| | | |
aktualnego przydziału zasobów wynosi: | . <− to jest macierz pionowa  ! |
| | |
Celem producenta jest maksymalne zwiększenie produkcji, przy czym dysponuje on 8 dodatkowymi
jednostkami kapitału.
Ile jednostek pracy należy dodać by osiągnąć zamierzony cel:
a) 8
b) 16
c) 24
d) 36
e) żadne z powyższych
26 lis 20:50
matcha:
W zadaniu drugim jest błędnie napisany układ równań co może być niezrozumiałe!
Dany jest układ równań x1 + 4x2 = 5; 6x2 + 3x1 = 12; wówczas pivot tego układu wynosi:
a) 1
b) 4
c) 6
d) 3
e) żadne z powyższych
27 lis 11:21
matcha: W tym zadaniu drugim wyszło mi, że x1 = 3 a x2=0,5. Nie wiem co mam dalej z tym zrobić,
ponieważ nie mogę znaleźć na internecie wytłumaczenia co to jest pivot.
A może należy zrobić z tego układu równań macierz? tylko jak ona by wtedy wyglądała?
27 lis 11:33