matematykaszkolna.pl
EKONOMIA MATEMATYCZNA matcha: Witam, chciałabym prosić o pomoc w rozwiązaniu (wraz z wyjaśnieniami) poniższych zadań: 1.Równanie x+y+xz= 23 jest równaniem: a) liniowym b) nieliniowym c) różniczkowym d) żadne z powyższych 2. Dany jest układ równań x1 + 4x2 = 5; 6x2 + 3x1 = 12; wówczas pivot tego układu wynosi: a) 1 b) 4 c) 6 d) 3 e) żadne z powyższych 3. Dana jest pewna funkcja produkcji Q(K,L). Stwierdzono, że gradient tej funkcji w punkcie

nawias
1
nawias
nawias
4
nawias

aktualnego przydziału zasobów wynosi:
. <− to jest macierz pionowa!

Celem producenta jest maksymalne zwiększenie produkcji, przy czym dysponuje on 8 dodatkowymi jednostkami kapitału. Ile jednostek pracy należy dodać by osiągnąć zamierzony cel: a) 8 b) 16 c) 24 d) 36 e) żadne z powyższych
26 lis 20:50
matcha: W zadaniu drugim jest błędnie napisany układ równań co może być niezrozumiałe! Dany jest układ równań x1 + 4x2 = 5; 6x2 + 3x1 = 12; wówczas pivot tego układu wynosi: a) 1 b) 4 c) 6 d) 3 e) żadne z powyższych
27 lis 11:21
matcha: W tym zadaniu drugim wyszło mi, że x1 = 3 a x2=0,5. Nie wiem co mam dalej z tym zrobić, ponieważ nie mogę znaleźć na internecie wytłumaczenia co to jest pivot. A może należy zrobić z tego układu równań macierz? tylko jak ona by wtedy wyglądała?
27 lis 11:33