asd
Dickens: Niejasność w tresci
Strumień wody o przekroju S i gęstości ϱ uderza w ściankę pod kątem α do normalnej
i sprężyście odbija się od niej bez strat prędkości. Znaleźć siłę
wywieraną na ściankę, jeśli prędkość przepływu wody w strumieniu wynosi v
Co to znaczy pod kątem do normalnej? pod kątem alfa do sciany czy pod kątem alfa do poziomu
26 lis 20:40
g: Kierunkiem normalnym (prostą normalną) nazywa się kierunek prostopadły do powierzchni.
26 lis 21:10
Dickens: dzieki
26 lis 21:16
: a dalej wiesz jak ?
26 lis 21:27
Dickens: Licze zmiane pędu Δp, tylko składowej poziomej p
x bo pionowa zostaje taka sama
| | Δp | |
wtedy Δp = 2mvsinα, gdzie m = Vϱ = s*vt*ϱ i później do wzoru F = |
| |
| | t | |
dobrze?
26 lis 21:47
: nie zrozumiałeś z tą normalną
26 lis 22:18
Dickens:

acha to normalna w tym wypadku bedzie prostopadła do scianki?
26 lis 22:24