Uzasadnij, że w przedziale ⟨−2,5⟩ funkcja f przyjmuje największą wartość
Boczek: Funkcja kwadratowa f przyjmuje w przedziale ⟨0,3⟩ największą wartość dla argumentów 0 i 3.
Uzasadnij, że w przedziale ⟨−2,5⟩ funkcja f przyjmuje największą wartość dla argumentów −2 i
5.
Myślałem, żeby porównać średnią arytmetyczną punktów: −2+5/2==0+3/2
I z tego wynika, że punkty są symetryczne(niekoniecznie z mojego "równania") względem osi
symetrii paraboli, ale nie mam pojęcia jak to zapisać.
26 lis 19:13
Bogdan:

To jest ilustracja tego zagadnienia
26 lis 19:24
Boczek: Do tego doszedłem sam, mam problem opisania tego
26 lis 19:25
Bogdan:
Zapisać można tak: Jeśli parabola dla dwóch wartości przyjmuje tę samą wartość: f(a) = f(b),
| | a + b | | (a − r) + (b + r) | |
to oś symetrii x = |
| = |
| , stąd f(a − r) = f(b + r). |
| | 2 | | 2 | |
26 lis 19:34