funkcja kwadratowa z parametrem
herdz: Wyznacz te wartości parametru m, dla których każde z rozwiązań równania:
mx2 − (m2 + m +1 )x + m + 1 = 0 jest większe od 1.
Doszedłem do takich założeń:
Δ ≥ 0
a > 0
f(1) > 0
p > 1
Probowalem wyliczyć deltę, jednak nie chce mi wyjść lub wychodzi z m4 − Ktoś pomoże?
26 lis 18:55
kochanus_niepospolitus:
a czemu odrzuciłeś:
Δ ≥ 0
a < 0
f(1) < 0
p > 1
26 lis 19:03
herdz: Mam coś takiego:
Δ= (m2+m+1)2 − 4m(m+1) = [m(m+1)+1]2 − 4m(m+1) =
[m(m+1)]2 + 2m(m+1) +1 − 4m(m+1) =
=[m(m+1)]2 − 2m(m+1) + 1 = [m(m+1) − 1]2
= (m2 + m − 1 )2
Ale dalej nie wiem co i jak x
26 lis 19:03
herdz: @kochanusniepospolitus − Racja! Mogą być dwa przypadki ramionami w góre i w dół, pomożesz
dalej?
26 lis 19:04
kochanus_niepospolitus:
Δ = (m2+m+1)2 − 4m(m+1) = m4 + m2 + 1 + 2m3 + 2m2 + 2m − 4m2 − 4m =
= m4 + 2m3 − m2 − 2m + 1 = m4 + 2m3 + m2 −2m2 − 2m + 1 =
= (m2+m)2 − 2(m2+m) + 1 = w2 − 2w + 1 = (w−1)2
gdzie w = m2+m
26 lis 19:06
kochanus_niepospolitus:
stąd wniosek: dla dowolnego m, Δ≥0
26 lis 19:06
kochanus_niepospolitus:
i liczysz dalej
26 lis 19:07
kochanus_niepospolitus:
a na przyszłość:
a>0
f(1) > 0
p>1
f(p) ≤ 0
znaczy tyle samo co
Δ ≥ 0
a > 0
f(1) > 0
p > 1
Dodatkowo zapomniałeś o możliwości:
a =0
b>0 i f(1) < 0 lub b<0 i f(1) > 0
26 lis 19:10
kochanus_niepospolitus:
to co napisałem z f(p) to głupota ... nie czytaj tego
26 lis 19:11
herdz: Co do p > 1
Wychodzi mi :
m2+m+1m > 1
m2 > −1
Czy czegoś nie powaliłem?
26 lis 19:17
26 lis 19:28