zadanie z logarytmów
michał: log3x2 = −4
Licząc log3x2 = log33−4 wychodzi ok, ale zamieniając lewą stronę na
2log3x już nie mimo, że jest taki wzór.
Czemu tak jest?
26 lis 18:23
Jerzy:
log3x2 = 2log|x|
26 lis 18:26
michał:
więc jeśli wyciągam przed logarytm, to dodaję wartość bezwzględną? tj. logabc =
cloga|b|?
a co w sytuacji, gdy mam coś przed logarytmem i chcę to do niego wrzucić?
26 lis 18:32
michał:
Pytanie nadal aktualne.
Mam też dodatkowe: jeżeli mam a2 = b2, to potęgi mogę opuścić tylko gdy a,b>0?
26 lis 19:52