ccc
SP: Proste o rownaniach ax+3y−1=0 i (a+1)x+7y+1=0 przecinaja sie w punkcie K=(2,−1), gdy
a=−2
a=−1
a=1
a=2
31 sty 22:07
puk: Jeśli nie wiesz jak to zrobić, to po prostu przekształć do formy y= ax +b i podstawiaj
31 sty 22:47
Basia:
Podstawianie nic tu przecież nie da.
Trzeba rozwiązać układ równań z parametrem a.
ax+3y−1=0 /*7
(a+1)x+7y+1=0 /*(−3)
7ax +21y=7
−3(a+1)x−21y=3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7ax−3ax−3x=10
4ax−3x=10
(4a−3)x=10
4a−3=0 ⇒ 0*x=10 ⇒ 0=10 sprzeczność czyli
4a−3≠0 i można dzielić przez 4a−3
10=8a−6
8a=16
a=2
ale wtedy
albo zadanie nie ma rozwiązania,
albo źle przepisałeś treść
albo ja się gdzieś w rachunkach pomyliłam
1 lut 04:59