matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Manekin:
Oblicz: 1/2tgα + 2sinα, jeśli cosα=−2/3 i 90< α <180 pomoze ktos rozwiazac
26 lis 17:33
Janek191:
4
5
√
5
sin
2
α = 1 − cos
2
α = 1 −
=
⇒ sin α =
9
9
3
więc
√
5
3
√
5
tg α = sin α : cos α =
*(−
) = −
3
2
2
√
5
√
5
w = 0,5 *(−
) + 2*
= .....
2
3
Dokończ
26 lis 18:10
5-latek:
1
+2*
√
1−(−2/3)
2
=
√
1−(−2/3)
2
2*
−2/3
26 lis 18:12
Manekin:
5
√
5
/ 6
26 lis 18:34