Granica funkcji
Fanabela: Witam, mam problem policzeniem takiej granicy:
lim x→π (1+tgx)ctgx
26 lis 17:33
Adamm: e
26 lis 17:36
Fanabela: Ok, dziękuje. Zastanawiałam się właśnie, czy tak to można policzyć

Mam jeszcze problem z takimi zadaniami:
Sprawdzić czy istnieje granica funkcji:
lim x→1 3
1/(x−1)
lim x→0 (e
1/x −1)/(e
1/x) +1
lim x→0 xe
1/x
26 lis 17:53
Adamm: t=tgx
limt→0 (1+t)1/t
coś ci to przypomina?
26 lis 18:11
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
dam ... nie prościej t = ctgx i mamy (1+ |
| )t a wtedy już nie ma bata aby nie zauważyć |
| | t | |
czegoś
26 lis 18:16
Adamm: lim
x→1+3
1/(x−1) =
∞
bo lim
x→1+ 1/(x−1) =
∞
lim
x→1−3
1/(x−1) = 0
bo lim
x→1− 1/(x−1) = −
∞
granica nie istnieje
granica nie istnieje
lim
x→0− xe
1/x = 0
lim
x→0+ xe
1/x <− z tym jest już trudniej, logarytmujemy
| | lnx | | 1/x | |
bo xlnx= |
| =H= |
| =−x→0 |
| | 1/x | | −1/x2 | |
lim
x→0+ xe
1/x =
∞
granica nie istnieje
26 lis 18:18
Adamm: ctgx nie dąży do niczego przy x→π
za to tgx tak
dlatego nie jest wcale prościej
26 lis 18:19
Fanabela: Bardzo dziękuje! Już wszystko mi się rozjaśniło
26 lis 18:48