Twierdzenia
5-latek: Proszse o wyjasnienie twierdzen z granic ciagow
Nr 1 >
jezeli a
n>0 dla n= 1,2 3 oraz limn→
∞ a
n=g
przt czym g jest jest livzba neujemna skonczona lub +
∞ to
lim n→
∞ √a1*a2*..... an=g
nr 2 >
jesli limn→
∞ a
n=g g jest liczba skonczona lub ±
∞ to
nr 3
| | α | |
⋀α,β,γ∊R lim k→+∞ (1+ |
| β*nk+γ= eαβ |
| | nk | |
to mi wyglada na granice z liczba e
Do tych twierdzen nie mam podanych przykladow .
26 lis 17:22
kochanus_niepospolitus:
W pierwszym to raczej jest
n√... , prawda
26 lis 17:26
5-latek: WItaj

tak oczywiscie moj blad (pierwiasten n stopnia jest
26 lis 17:29
kochanus_niepospolitus:
Ostatnie musi mieć założenie, że ciąg {n
k} dąży do +
∞
wtedy to wystarczy przekształcić:
| | a | |
lim (1 + |
| )*{b*nk + c} = |
| | nk | |
| | 1 | | a | |
lim ((1 + |
| )nk/a)ab * (1 + |
| )c |
| | | | nk | |
| | a | |
jako, że c jest stałą, więc (1 + |
| )c −> 1c = 1 |
| | nk | |
pierwszy człon natomiast dąży do (e
1)
ab = e
ab , po zmianie granicy z lim
k−>∞ na
lim
nk/a −> ∞
26 lis 17:34
jc: To wymyśl cokolwiek.
a
n=n/(n+1) →1
| 1/2 + 2/3 + 3/4 + 4/5 + ... + n/(n+1) | |
| →1 |
| n | |
a
1 a
2 a
3 ... a
n = 1/(n+1)
1 /
n√n+1 →1
a
n=(1+1/n)
n →e
2/1 * (3/2)
2 * (4/3)
3 = 4
3 /3! = 4
3 /3!
[a
1 a
2 a
3 ... a
n]
1/n = [(n+1)
n /n!]
1/n = (n+1) /
n√n! →e
Wymyślaj co chcesz, podstawiaj i podziwiaj,
26 lis 17:37
5-latek: Znowu nie dopisalem
nk jest dowolnym podciagiem ciagu liczb naturalnych
czyli nr 3 to jest ta sytyacja kiedy nie robimy granice z liczba e od razu z definicji ?
26 lis 17:38
Adamm: nr1 oraz 2 to proste wnioski z twierdzenia Stolza
26 lis 17:41
5-latek: Witaj
jc 
Juz widze to . dzieki .
26 lis 17:43
5-latek: Adamm to tw to pewnie studia
ja ma zadania z repetytorium dla maturzystow i kandydatow na wyszse uczelnie .
26 lis 17:44
Adamm: co znaczy "studia"
studia to nie jest taka ogólna nauka, że każdy się uczy tego samego
a przynajmniej w tym przypadku
26 lis 18:11
5-latek: Nie spotkalem sie z tym tw. tylko co czasami z jc piszsecie o nim
26 lis 18:16
26 lis 18:20
Adamm: + jest dosyć proste
26 lis 18:21
5-latek: Szukam to twierdzenie po ksiazkach
26 lis 18:25
Adamm: w Fichtenholzu na pewno jest
raczej w jakiś książkach z analizy jak już
26 lis 19:13
Adamm: twierdzenie nr 2 jest jego bezpośrednim wnioskiem, a żeby dostać twierdzenie numer 1,
trzeba cały ciąg zlogarytmować, więc jest trochę bardziej podchwytliwe
ale zamiast nr 2 zdecydowanie lepiej jest zapamiętać po prostu twierdzenie Stolza
26 lis 19:25
5-latek: jest w Fintenholzu tom1 strona 55 .
Bede to czytal .
26 lis 20:33