PRAWDOPODOBIEŃSTWO
kartydogry: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8} losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem.Oblicz
prawdopobodieństwo zdarzenia A polegającego na wylosowaniu liczb, których iloczyn jest
podzielny
przez 8.
Odpowiedź jest że 5/16, ale nie wiem jak.
W sumie są 64 kombinacje
26 lis 17:03
kochanus_niepospolitus:
Aby liczba była podzielna przez 8 to musi zajść któraś z następujących sytuacji:
1) jedna z liczb wylosowanych to 8 (a druga to nie 8)
2) mamy dwie 8
3) jedna z liczb to 4, a druga to 2 lub 6
4) obie liczby to 4
Wszystkie te zdarzenia (w ten sposób skonstruowane) są 'rozłączone'
| | 1*7*2 + 1*1 + 1*2*2 + 1*1 | | 14+1+4+1 | | 20 | | 5 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 64 | | 64 | | 64 | | 16 | |
26 lis 17:09
Jerzy:
|Ω| = 8*8 = 64
A = (X,8) − 7 liczb
(8,X) − 7 liczb
(8,8) , (1,6) (2,4) (7,2) (6,4) (3,2)
|A| = 20
26 lis 17:11
kartydogry: OK Rozumiem Dzięki
26 lis 17:12
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... od kiedy 1*6 jest podzielne przez 8
26 lis 17:12
kochanus_niepospolitus:
26 lis 17:13
Jerzy:
Nie to miałem napisać
26 lis 17:14