podaj największe rozwiązanie równania w przedziale <0,2pi>
msa: sin22x−cos2x=0
26 lis 16:42
Bufon: cos2x=0
2x=±pi/2+2kpi
x=±pi/4+kpi
x=7pi/4 − odp
26 lis 16:48
msa: czemu cos2x? ja rozpisuje sobie na (2sinxcosx)2−cos2x=0, ale i tak mi nie wychodzi, mam
odpowiedzi:
π/6, 4π/6, 7π/6, 11π/6
26 lis 16:51
5-latek: sin(2x)= 2cosx*sinx
sin2(2x)= 4cos2xsin2x
sin2x= 1−cos2x
4cos2x(1−cos2x)−cos2x=0
4cos2x−4cos4x−cos2x=0
3cos2x−4cos4x=0
cos2x(3−4cos2x)=0
cos2x=0 3−4cos2x=0
dokoncz
26 lis 16:55
sinus:
4sin
2x*cos
2x−cos
2x=0
cos
2x(4sin
2x−1)=0
| | 1 | | 1 | |
cosx=0 v sinx= |
| v sinx= − |
| k∊C i x∊<0,2π> |
| | 2 | | 2 | |
.................
26 lis 17:01
msa: |cosx|=0
cosx=π/2 +2kπ lub x=−π/2+2kπ
4cos2x=3
cos2x=3/4
|cosx|=√3/2
cosx=√3/2 lub cosx=−√3/2
x=−π/6+2kπ lub x=π/6+2kπ lub x=5/6π +2kπ lub x=−5/6π+2kπ
odpowiedź: x max= 11/6π
dobrze?
26 lis 17:16