trygonometria
iu: Mam pytanie czy dobrze to robię:
| | 7π | | π | | π | |
tg |
| = tg(2π − |
| ) = − tg |
| = −1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 11π | | π | |
ctg(− |
| ) = ctg (3π − |
| ) = tu nie wiem czy będzie na minusie czy na plusie, ktoś |
| | 4 | | 4 | |
doradzi?
| | 13π | | π | |
cos |
| = cos (2π + |
| ) = 1/2 |
| | 6 | | 6 | |
26 lis 16:42
Bufon: 1. ok
2. −1
3. √3/2
26 lis 16:44
iu: Dlaczego −1 w drugim przykładzie? Jak do tego dojść?
26 lis 16:47
Bufon: =ctg(−pi/4)=−ctg(pi/4)=−1
26 lis 16:49
Mila:
| | 3π | | 3π | | π | |
ctg(−11π}{4}=ctg(−2π− |
| )=ctg(− |
| )=ctg |
| =1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
26 lis 16:56