Oblicz pole części wspólnej kół o różnych promieniach.
rexar123499:

Środek lewego koła leży na krawędzi prawego koła. Lewe koło ma promień 2, a prawe ma promień 3.
Muszę policzyć pole części wspólnej tych kół. Przepraszam za słaby rysunek, ale piszę z
komórki, bo bardzo potrzebuję tego zadania.
26 lis 16:35
rexar123499: Proszę
26 lis 17:43
Janek191:
Narysuj wspólną cięciwę tych okręgów, a następnie pola odcinków kół.
Szukane pole jest sumą obliczonych pól odcinków kół.
26 lis 18:17
rexar123499:

To są jedyne dane do tego zadania. Nie mam żadnych informacji o kątach ani nic. Jak mam to
zrobić?
26 lis 18:35
Janek191:
Kąty trzeba wyliczyć − tw. kosinusów
26 lis 18:37
rexar123499: I tu się pojawia problem, bo te zadanie jest niby na poziomie gimnazjum... Tw. Cosinusów znam,
jednak czy nie ma innej metody?
26 lis 18:40
kochanus_niepospolitus:

zaznaczoną część wyliczasz ze wzoru na wycinek koła (o r=2)
Drugą część analogicznie, ale wykorzystując ten wzór dla dużego okręgu.
26 lis 18:40
rexar123499: kochanus
niepospolitus
Jak mam użyć tego wzoru skoro nie znam kąta między ramionami (przeczytaj koment wyżej

)
26 lis 18:45
rexar123499: Po prostu czy isnieje metoda gimnazjalna, bo znajomy miał to na sprawdzianie w gimnazjum i tak
siedzę i myślę...
26 lis 18:49
g:
| | r | |
sin(α/2) = |
| α = 2 arcsin(r/2R) |
| | 2R | |
β = 90−α/2
| | R2*2α | | R2*sin(2α) | |
Wzór na jeden z tych wycinków: |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 lis 19:30