zbadaj antysymetryczność i zwrotność relacji:
Mali887: W zadaniu mam zbadać antysymetryczność i zwrotność relacji:
1. ⋀
x,y∊R xRy <=> x2 = y2
2. ⋀
x,y∊R+ xRy <=> x2 = y2
Czy mam zakładać, że y i x są różne ?
26 lis 16:19
ite:
jeśli dobrze zrozumiałam pytanie − zwrotność i przeciwzwrotność dotyczy pozostawania elementu w
relacji z samym sobą (xRx) więc nie możesz tu badać różnych dwóch elementów x i y
26 lis 16:44
Mali887: Rzeczywiście, dziękuję, zwrotność już zrozumiałem. Teraz pozostaje mi tylko zbadanie
antysymetryczności i w takim razie także symetryczności, bo one już dotyczą 2 elementów x i y.
W tym przypadku pytanie jest aktualne. Czy mogę prosić o pomoc ?
26 lis 20:43
iteRacj@:
moim zdaniem:
1/ dla x,y∊R relacja xRy nie jest silnie antysymetryczna, nie jest słabo antysymetryczna
2/ dla x,y∊R+ relacja xRy nie jest silnie antysymetryczna, ale jest słabo antysymetryczna
26 lis 22:55
iteRacj@:
aha i nie zakładasz że x i y są różne
sprawdzamy czy własności zachodzą "pomiędzy" dwoma elementami, bo to jest relacja
dwuargumentowa
26 lis 23:09
Mali887: Dzięki za odpowiedź, mieliśmy póki co wprowadzoną tylko słabą antysymetryczność, więc chyba
taką mam sprawdzać. Nie wiem tylko jak rozpisać dowód. Uczono mnie na zajęciach, że wystarczy
jeden kontrprzykład, kiedy zaprzeczamy(np. antysymetryczności). Czy dobrze rozumiem, że w
pierwszej relacji biorę np. liczbę 1 (12=1). W zbiorze liczb rzeczywistych mogę uzyskać to
samo z −1 i drugą 1, istnieje więc przypadek, że x≠y. Czyli relacja nie jest antysymetryczna.
W relacji 2 natomiast nie mamy możliwośći utworzenia tej opcji 1 i −1, więc zostaje nam tylko
1 i 1, wtedy warunek x=y jest spełniony − relacja antysymetryczna. Dobrze myślę ?
26 lis 23:50
Mali887: up
27 lis 18:01
iteRacj@:
wieczorem napiszę
27 lis 19:45
iteRacj@: do wykazania, że relacja nie jest silnie antysymetryczna wystarczy wskazać dwa elementy
zbioru ℛ dla których z prawdziwości xRy nie wynika że ¬yRx
(−1)2 = 12 ale z tego nie wynika że jest nieprawdziwe 12 = (−1)2
dla drugiej relacji
12 = 12 ale z tego nie wynika że jest nieprawdziwe 12 =12
druga relacja jest słabo antysymetryczna i to już musisz pokazać
∀ x,y∊R+ (x2 = y2 ∧ y2 = x2 ) ⇒ x=y
x2 = y2 ∧ y2 = x2
x2 − y2 = 0
(x − y)(x+y) = 0
x − y=0 lub x+y=0 (to drugie nie ma rozwiazań dla x,y∊ℛ+ )
więc x = y i relacja jest słabo antysymetryczna
obie relacje są symetryczne i spróbuj to wykazać, korzystając z przemienności mnożenia
27 lis 20:18