Pomocy! predkosc
Julia: Bardzo bym prosił o pomoc bo juz nie daje rady
samochód o masie m jedzie z prędkością v i jest hamowany przez siłę oporu F=−k*v2 po jakiej
drodze jego prędkość spadnie o połowę
26 lis 15:58
'Leszek: Rownanie ruchu samochodu :
| | dv | | dv | | −k | |
m |
| = −k*v2 ⇔ |
| = |
| dt |
| | dt | | v2 | | m | |
Po scalkowaniu stronami otrzymujemy :
| −1 | | −k | | m | |
| = |
| t + C ⇒ v= |
| |
| v | | m | | kt+C | |
| | dt | | m | |
Ale S= ∫ v dt ⇒ S= m ∫ |
| ⇒ S= |
| *ln( kt+C) + D |
| | kt+C | | k | |
26 lis 16:09
Julia: stale c i d skad mam miec?
26 lis 16:16
Julia: i jak dojsc do tego po jakiej drodze jego predkosc spadnie o polowe
moglabym jasniej
26 lis 16:18
'Leszek: Z warunkow poczatkowych ., dla t = 0 , predkosc v
o , czyli stala C :
26 lis 16:23
jc: v=dx/dt
Proponuję zapisać v jako funkcję x/
v=v(x)
dv/dt = (dv/dx)(dx/dt) = v dv/dx
m v dv/dx = −kv2
m dv/dx = − kv
v = v0 e−kx/m
v=v0/2
x= (m ln 2)/k
26 lis 16:48