matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne czastkowe
milka:
hej, potrzebuje policzyc pochodne czastkowe po zmiennej b i c
d
2
+b
2
−c
c
2bd
26 lis 15:50
Jerzy:
2b*2bd − (d
2
+ b
2
− c
2
)*(2d)
f'
b
=
(2bd)
2
26 lis 15:52
milka:
czyli po c wyjdzie
2c*2bd − (d
2
+b
2
−c
2
)*0
4bcd
c
f'
c
=
=
=
(2bd)
2
4b
2
d
2
bd
26 lis 16:30
Jerzy:
b
2
+ d
2
c
2
f(a,b,c) =
−
2bd
2bd
2c
c
f'
c
= −
= −
2bd
bd
26 lis 16:32
milka:
faktycznie, zjedzony minus, dzięki
26 lis 16:39