rownanie wkadratowe
adi121: Obliczy mi ktos pierwiastki tego rownania kwadratowego?
x2 − mx + m2 − 3m − 2 = 0
26 lis 14:59
Jerzy:
Nie da się, bo nie znamy m.
26 lis 15:00
adi121: A jak bedzie wygladala delta od m ?
26 lis 15:05
Jerzy:
Δ = m2 − 4(m2 −3m − 2)
26 lis 15:06
Qba:
Δm= −3m2+12m+8
26 lis 15:07
adi121: Δ = −3m2+12m+8
Δm= 144 + 96 = 240 √Δm= √240 = 4√15
m1= −12 − 4√15−6
m2= −12 + 4√15−6
Zatem rozwiazaniem nierówności: −3m2+12m+8 ≥ 0
Będzie m ε (−∞, −12 − 4√15−6> U <−12 + 4√15−6, +∞)
Czy cos pomyliłem? I czy da sie to ładniej rozpisać?
26 lis 15:14
adi121: Pomyliłem, a<0 − więc będzie ramionami w dół
m ε < −12 − 4√15−6,−12 + 4√15−6>
26 lis 15:17
5-latek: Pewnie bzdury bo pierwaiski to beda x1 i x2
m to parametr
nawet nie chce sie pisac polecenia .
26 lis 15:21
5-latek: jesli juz to pierwastki
√Δ=
√−3m2+12m+8
26 lis 15:24