Równanie zespolone
hihi: Witam, nie może mi wyjść wynik w tym równaniu:
6+i5+5i =
x+iy4−i
x= 2,3
y= −2,7
nwm czm, próbowałem przez sprzężenie ale jakieś cuda mi wyszły

pls help
26 lis 14:29
Jerzy:
Pokaż te obliczenia.
26 lis 14:33
hihi: 30−30i+5i−5i225−25i2 = 4x+ix+4iy−y16−12
35−25i50 = 4x+ix+4iy−y17
no i potem podstawiłem to
3550 = 4x17 − 717
2550 = x17 + 4y17
i nie podoba mi się to, jest to dla mnie nowość i nwm czy rozumiem to
chyba ze po prostu gdzieś się pierdyknąłem
26 lis 14:40
Jerzy:
Pomnóż na krzyż.
26 lis 14:42
hihi: Ty kurde... pomyliłem się. dlatego nie wyszło, bo próbowałem ale też nie wyszło
i jak przepisywałem zobaczyłem. Wyszło, dzięki wielkie

24−6i+4i+1 = 5x+5iy+5ix+5yi
2
35−2i = 5x+5iy+5ix−5iy
5x−5y=25
5y+5x=−2
x−y=5 x=5+y
5y + 25 + 25y! 5y
26 lis 14:50