Obliczanie wartosci funkcji trygonometrycznych
Manekin: Jak obliczyc wartosc pozostalych funkcji trygonometrycznych
majac tylko wartosc ctgα= −2
26 lis 14:26
26 lis 14:28
Manekin: Ale jak obliczyc sin lub cos majac tylko ctg
26 lis 14:31
26 lis 14:50
Manekin: 5−latek tresc zadania brzmi:
Oblicz wartosc pozostalych funkcji trygonometrycznych:
ctgα=−2 , gdy 90stopni< α < 180stopni
czy w tym wypadku moge zastosowac ten wzor?
26 lis 14:53
sinus:
ctgα= −2 ⇒ cosα=−2sinα
z jedynki trygonometrycznej
| | √5 | |
sin2α+4sin2α=1 ⇒ sinα=± |
| |
| | 5 | |
26 lis 14:57
5-latek: Tak mozesz tylko wtedy dajesz sinα z (+) a cosα z (−) bo masz druga cwairtke
26 lis 15:01
sinus:
| | √5 | | 2√5 | |
α∊II ćw : sinα= |
| i cosα=− |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | √5 | | 2√5 | |
lub α∊IV ćw : sinα= − |
| i cosα= |
| |
| | 5 | | 5 | |
26 lis 15:05
26 lis 15:08
Janek191:

Dla II ćwiartki :
P = ( x,y)
| | x | | − 2 | |
ctg α = |
| = − 2 = |
| |
| | y | | 1 | |
x = − 2
y = 1
r
2 = x
2 + y
2 = 5 ⇒ r =
√5
więc
| | y | | 1 | | √5 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | r | | √5 | | 5 | |
| | x | | −2 | | 2√5 | |
cos α = |
| = |
| = − |
| |
| | r | | √5 | | 5 | |
26 lis 15:20