Co to za przekształcenia?
Dolores: Nie potrafię zrozumieć z jakich wzorów skorzystano, proszę o wytłumaczenie.
| | 3 | |
√n2 + 3 − n = |
| |
| | √n2 + 3 + n | |
| x2 + 1 | | 1 | |
| = 1 − |
| |
| x2 + 2 | | x2 + 1 | |
| 2n2 + 3n + 5 | | 1 | |
| = 1 + |
| |
| 2n2 + 3n + 4 | | 2n2 + 3n + 4 | |
26 lis 13:45
Jerzy:
To nie wzory , tylko przekształcenia.
| x2 + 1 | | x2 + 2 − 1 | | x2 + 2 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| |
| x2 + 2 | | x2 + 2 | | x2 + 2 | | x2 + 2 | |
26 lis 13:48
PW: Drugie i trzecie to nie żadne "wzory", lecz zwykłe rachunki. Dodaje w liczniku 1, żeby mieć to
samo co w mianowniku (wtedy ułamek się uprości). Tę 1 trzeba jednak odjąć, stąd odjęty ułamek
W trzecim analogicznie, tyle że 5 rozdzielamy na 4+1.
26 lis 13:49
26 lis 15:29