Wykres
ParabOla: Jaki wykres narysować ?
| | 2x | |
Mam f(x)= |
| i przedział <−3;3> |
| | x2+1 | |
| | −2x2+2 | |
Więc pochodna to f`(x) = |
| |
| | (x2+1)2 | |
Czyli −2x
2+2=0
−x
2 + 1 =0
X
2−1 =0
X
1 = 1
X
2 = −1 I teraz nie wiem, czy wykres
Paraboli ma ramiona zwrócone w dół czy w górę ?
Bo jak w górę, to maximum jest w punkcie −1 i nwm czy tAK może być
26 lis 13:28
Jerzy:
Parabola: x2 − 1 ma ramiona skierowane w górę.
26 lis 13:30
Blee:
Jerzy ... tyle ze po drodze ona przemnozyla przez (−1), wiec wyjsciowa postac licznika miala
ramiona skierowane do dolu
26 lis 13:39
ParabOla: Czyli ramiona w dół ?
26 lis 14:06
Jerzy:
Jeśli szukasz ekstrema lokalne, to analizujesz zmianę znaku wyrażenia:−2x2 + 2,
a nie x2 − 1
26 lis 14:08