operator nabla
prosty: operator nabla, niech A − dowolny wektror np A = A(x,y,z)
i wyjaśniłbt ktoś różnice między:
nabla * A = div A ... wiem o co chodzi
A * nabla = ...? co oznacza takie mnożenie bo tu też mam jakby iloczyn skalarny, i on jest
naprzemienny ?
26 lis 13:17
jc: To samo.
| | δ | | δ | | δ | |
nabla = ( |
| , |
| , |
| ), A=(P, Q,R) |
| | δx | | δy | | δz | |
| | δP | | δQ | | δR | |
div A = |
| + |
| + |
| |
| | δx | | δy | | δz | |
| | δ | | δ | | δ | |
nabla * A = ( |
| , |
| , |
| )*(P, Q,R)= div A |
| | δx | | δy | | δz | |
Po prostu takie skojarzenie z iloczynem skalarnym.
26 lis 13:44