UDOWODNIJ TOZSAMOSC TRYGONOMETRYCZNA
Xas: UDOWODNIJ TOZSAMOSC TRYGONOMETRYCZNA:
tg2 x−1
A) sin2 x − cos2 x= −−−−−−−−
tg2 x+1
26 lis 13:00
26 lis 13:01
Xas: podstawilem ale cos mi nie wychodzi
26 lis 13:09
Jerzy:
| | sin2x − cos2x | | cos2x | |
P = |
| * |
| , a teraz widzisz ? |
| | cos2x | | sin2x + cos2x | |
26 lis 13:10
Xas: Tak, dzieki wielkie, rozwiazalem.
26 lis 13:14
Xas: mozna skrocic sin z sin jak jest dodawanie?
26 lis 13:17
Jerzy:
Nie rozumiem o co pytasz.
26 lis 13:17
Xas: Czy mozna skracac sin2 z sin2
26 lis 13:19
Jerzy:
To zależy od wyrażenia.Podaj przykład.
26 lis 13:20
Xas: Co dalej zrobic przy prawej stronie bo cos mi nie wychodzi jednak.
26 lis 13:24
Adamm: nie można
| sin2x | | 2x | |
| = |
| =2  |
| sinx | | x | |
26 lis 13:25
Jerzy:
Skracają się cos2x , a drugi mianownik to jedynka trygonometryczna.
26 lis 13:26
PW: Prawą stronę można też przedstawić w postaci
| | tg2x+1−2 | | 2 | | 2 | |
|
| = 1− |
| = 1− |
| = |
| | tg2x+1 | | tg2x+1 | | | |
co jest oczywiście równe lewej stronie.
26 lis 13:35
Xas: PW skąd sie wzięło −2?
26 lis 13:40
Jerzy:
− 1 = 1 − 2 , ale sposób pokzany przez PW jest bardziej skomplikownay.
26 lis 13:42
Xas: Dzieki wszystkim za pomoc juz sobie poradzilem
26 lis 13:42
PW: Z głowy, czyli z niczego. Chciałem mieć w liczniku to samo co w mianowniku, a więc dodałem 1 i
za karę odjąłem 1. Dostałem
26 lis 13:42