.
Paweł: W(x) = x3 − (k + m) x2 − (k − m) x + 3 jest podzielny przez (x − 1) i (x − 3) W(x) ≤ 0
a) oblicz wartość współczynników k i m
b) W(x) ≤ 0 .
26 lis 12:11
Tadeusz:
W(1)=0
1−k−m−k+m+3=0 ⇒ 2k=4 ⇒ k=2
W(3)=0
27−9(2+m)−3(2−m)+3=0 ⇒ m=
26 lis 12:17
Paweł: m = 1. jeżeli dobrze liczę, a teraz jak rozwiązać nierówność ?
26 lis 14:18
Paweł: W(x) = x3 − 3x2 − x +3 ≤ 0
x2 (x−3) − 1 (x−3) ≤0
(x2 − 1)(x−3) ≤ 0
i co teraz?
26 lis 14:21
Jerzy:
Rysujesz tzw. "wężyk" i odczytujesz rozwiązania.
26 lis 14:23
Paweł: a można rozszyfrować słowo wężyk?
26 lis 14:24
Jerzy:

To coś takiego.
26 lis 14:26
Maciess: Robisz oś i znaczysz miejsca zerowe. Patrysz czy funkcja "wchodzi" od dołu czy od góry i
rysujesz "węża"
26 lis 14:30
26 lis 15:33