.
Paweł: Wiadomo, że liczby 2 i 3 są pierwiastkami wielomianu 2x3 +mx2 −13x + n = 0. Wyznacz wartość
współczynników m i n.
Robiąc W(2)=0 i W(3)=0 otrzymuję ostatecznie postać:
0 = 4m +n − 10
0 = 9 m + n − 15
wychodzi mi n = 6 i m = 1.
czy to jest poprawna odpowiedź?
26 lis 12:01
Tadeusz:
sprawdź czy tam serio jest −15
26 lis 12:25
Ajtek:
Wygląda
26 lis 12:26
Ajtek:
Faktycznie, tam powinno byc +15

.
26 lis 12:27
Paweł: poprawione

m = −5, n = 30. Jak wyliczyć trzeci pierwiastek równania?
26 lis 12:43
Jerzy:
Obniż stopień wielomianu dzieląc go przez dwumian np: (x − 2)
26 lis 12:50
Ajtek:
Podziel W(x) przez x−2, a następnie to co wyjdzie przez x−3. Użyj Hornera.
Ewentualnie skorzystaj z twierdzenia o pierwiastku wymiernym, ale to wiecej roboty jest.
26 lis 12:51
Paweł: podstawiłem m i n, które obliczyłem i otrzymałem: 2x3 − 5x2 − 13x +30
następnie przemnożyłem przez siebie (x−2)(x−3) otrzymując ostatecznie x2 − 5x +6
i podzieliłem mój wielomian przez x2 − 5x +6 otrzymując 2x +5
czy teraz wygląda to tak?
(2x +5)(x−2)(x−3) = 2(x + 2,5)(x−2)(x−3)
a moim trzecim pierwiastkiem jest −2,5?
26 lis 13:50
Jerzy:
Tak.
26 lis 13:52
Paweł: ok, dziękuję
26 lis 14:07
Adamm:
=2(x−2)(x−3)(x−x0)
2*(−2)*(−3)*(−x0)=30
x0=−2,5
26 lis 14:09