Pochodna pomocy !!!
Marta: Oblicz z definicji pochodna funkcji y=√3x−1
26 lis 11:53
26 lis 11:58
Marta: Ale to co mam podstawić ,bo tam mam x0=3 to mam podstwic zamiast trójki ,jedynkę ?
26 lis 12:01
Jerzy:
Podstawiasz: x0
26 lis 12:08
Marta: Nie rozumiem 😭 Pewnie nie moglbys mi po kolei wytłumaczyć jak to zrobić ,to mogłabym potem na
podstawie tego robić kolejne zadania ?
26 lis 12:11
jc:
| | f(x+h) − f(x) | |
f ' (x) =limh→0 |
| |
| | h | |
lub, co na to samo wychodz
| | f(u) − f(x) | |
f ' (x) =limu→x |
| |
| | u−x | |
| | √3u−1−√3x−1 | |
(√3x−1)' = limu→x |
| // mnożymy przez sprzężenie |
| | u−x | |
| | 3u−3x | | 3 | | 3 | |
= limu→x |
| = limu→x |
| = |
| |
| | (u−x)(√3u−1+√3x−1) | | √3u−1+√3x−1 | | 2√3x−1 | |
26 lis 13:01