Predkosc w ruch opoznionym
Margrabi: wiem ze matma ale na fizie nikt mi nie odpowiedzial
Ciało z predkoscia V zaczyna hamowac ze stalym opoznieniem a do zera. Jaka predkosc bedzie miec
w polowie swojej drogi ?
26 lis 11:45
26 lis 12:51
Adamm: to jest źle
26 lis 12:56
Margrabi: Pomoże ktos
26 lis 13:08
'Leszek: Skorzystaj ze wzoru na droge w ruchu opoznionym bez czasu :
| | vo2 − vk2 | | vo2 | |
S= |
| ⇒ Sh = |
| |
| | 2a | | 2a | |
Oraz S= 0,5 S
h
Czyli v
k =
√ vo2 − 2aS = .......
26 lis 13:59
Margrabi: ?
26 lis 13:59
Maciess: To jest taki wzór?

Mogłbym prosić o wskazówke jak się go wyprowadza? W sensie ten na droge
bez czasu
26 lis 14:25
'Leszek: | | vo − vk | |
S= vot − at2/2 , oraz t = |
| |
| | a | |
Po podstawieniu i odpowiednich przeksztalceniach otrzymasz wzor :
W podobny sposob wyprowadz wzor na droge w ruch przyspieszonym bez czasu !
26 lis 14:31
Maciess: Spróbuje, dziękuje
26 lis 14:41
jc:

Kiedy, pola są równe? dla v=v
0/
√2. Rysunek.
26 lis 14:47
'Leszek: Kolego @jc: taki sposob jest mozliwy i bardzo przydatny w zadaniach zamknietych z fizyki ,
w zadaniach otwartych np. na maturze z fizyki trzeba wyprowadzic wzor na droge bez
czasu (bylo takie zadanie swego czasu) ten wzor mozna wyprowadzic wykorzystujac
zasade zachowania energii :
mv{o}2/2 − mvk2/2 = maS ⇒ S= .......
26 lis 14:54