równanie kwadratowe z wartością bezwzględną
matematix: narysuj wykres funkcji x
2−4|x|+7 nie mam pojęcia co zrobić z tą wartością bezwzglną

proszę
o wskazówki
26 lis 10:52
Ajtek:

Narysuj wykres funkcji x
2−4x+7, a następnie odbij symetrycznie względem osi Oy to co masz po
prawej stronie na lewą.
Na moim rysunku masz f(x) x
2−2|x|−2 na zielono, czerwony kawałek to x
2−2x−2
26 lis 11:02
5-latek: Witaj
Ajtek 
jesli ci tam przeszkadza to ja po prostu wyrzuc .
Moze zapoznaj sie definicja wartosci bezwzglednej i wtedy bedzie pojecie
26 lis 11:04
5-latek: |x|= x dla x≥0
wtedy nasza funkcja ma postac
y= x2−4x+7
|x|= −x dla x<0
wtedy nasza funkcja ma postac
y= x2−4*(−x)+7= x2+4x+7
26 lis 11:21
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
26 lis 11:21
matematix: Znam definicje wartości bezwzględnej

ale jak narysować wykres funkcji skoro delta
wychodzi ujemna ? Obliczam p i q wierzchołka ale na tym się kończy.
26 lis 11:38
5-latek:

Bedzie to taki wykres tej funkcji
Tak jak zrobiles/as . liczysz p i q wierzcholka i rysujesz
Tutaj miesc zerowych nie bedzie bo a>0 iΔ<0
Wykres bedzie przecinal os OY w punkcie (0,7) patrz na wspolczynnik c tej funkcji
czyli rysujesz y= x
2−4x+7 dla x≥0 i odbijasz go symetrycznie wzgledem osi OY i masz wykres
dla x<0
26 lis 11:52
matematix: Nie pomyślałem o tym f(0) proste rozwiązania zawsze trudno przychodzą

Dziękuje za pomoc
26 lis 11:55