pochodna cząstkowa po β i po γ
k44wy3p51: Cześć, muszę policzyć pochodne cząstkowe po sinβ i sinγ, i zastanawiam się czy dobrze myślę.
Licząc po sinβ potraktowałbym to jako zwykła pochodną (ax)' = a :
| δb | | d | | d*cosβ | |
| = |
| * (sinβ)' = |
| |
| δβ | | sinγ | | sinγ | |
| | a | |
Licząc po sinγ mam już wątpliwości jak się do tego zabrać. Czy jak do pochodnej ( |
| )', |
| | x | |
która da nam wynik:
czy może jak do pochodnej złożonej:
| δb | | d*sinβ*cosγ | |
| = − |
| |
| γ | | sin2 γ | |
Ktoś pomoże?