Wyznacznik
Alis: Jak obliczyć wyznacznik takiej macierzy:
I a1+x x x x .............. x I
I x a2+x x x ............ x I
I x x a3+x .
I x x .
. x .
.
.
I x .............................................. an+x I
26 lis 10:01
Mariusz:
Co otrzymasz po odjęciu od ostatniej kolumny przedostatniej kolumny
i skorzystaniu z rozwinięcia Laplace ?
Może jakaś rekurencja ?
Macierz wygląda na symetryczną choć to pewnie niewiele pomoże
26 lis 11:23
jc:
np. n=4, abcd + (abc + abd+acd+bcd)x
(nie lubię kropek)
26 lis 12:36
Adamm:
a1+x x ... x
x a2+x ... x
...
0 0 ... −an−1 an
An=anAn−1+xan−1an−2an−3...a1
26 lis 13:16
Adamm: An=a1a2...an+x(∑i=1n∏1≤j≤n, j≠i aj)
26 lis 13:18