Równanie
Paweł: (x+4)2 + (4+4√3)2 = (x +4√3)2
Robię to równanie już któryś raz i wynik wychodzi mi 4 lub 8, gdzie powinien wyjść 4√3 + 8.
26 lis 02:00
iteRacj@: lepiej nie podnosić do kwadratu od razu na początku, tylko skorzystać ze wzorów skróconego
mnożenia
(x+4)2 + (4+4√3)2 = (x +4√3)2
(x+4)2 = (x +4√3)2 − (4+4√3)2
(x+4)2 = [(x +4√3) − (4+4√3)]*[(x+4√3) + (4+4√3)]
(x+4)2 = (x +4√3−4−4√3)(x+4√3+4+4√3)
(x+4)2 = (x −4)(x+4+8√3)
(x+4)2 = x2+x*8√3−32√3−16
x2+8x+16 = x2+x*8√3−32√3−16
8x−x*8√3 = −32−32√3
x−x√3 = −4−4√3
−x+x√3 = 4+4√3
x(√3−1) = 4(1+√3)
i dalej to już łatwo...
26 lis 07:52