Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC oraz oblicz promie
Paweł: Dane jest zadanie "Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC oraz oblicz
promień tego okręgu."
Jest to ćwiczenie(powinno być łatwe) z działu "Okrąg opisany na trójkącie".
Czy jedynym rozwiązaniem jest wyznaczenie wzorów dwóch prostych, następnie prostopadłych do
nich prostych i znalezienie punktu przecięcia tych prostych?
Nie można tego zrobić jakoś prościej, np. rysunkiem? Proste były dość dawno i nie wiem czy to
jest akurat to rozwiązanie które autor podręcznika chciał abym zastosował.
25 lis 22:21
Janek191:
(x − a)2 + ( y − b)2 = r2
Układ 3 równań .
S = (a, b)
25 lis 22:28
Paweł: Nie rozumiem, mógłbyś dokładniej?
25 lis 22:33
Janek191:
A = (x1,y1) B = ( x2, y2) C= ( x3, y3)
Wstaw za x i y do podanego wyżej równania okręgu i rozwiąż układ 3 równań − oblicz a, b, r.
25 lis 22:35
Aga.1.: Zalezy co jest dane.
27 lis 08:40
5-latek: dzien dobry

Ale Agus zawsze mozna wrzucic na uklad wspolrzednych .
27 lis 09:58