Całka nieoznaczona
XYZ: Oblicz całkę nieoznaczoną:
Zadanie to rozwiązywałem po uprzednim pomnożeniu licznika i mianownika funkcji podcałkowej
przez 2, dzięki czemu pozbyłem się ułamków w mianowniku. Dalej zastosowałem rozkład na ułamki
proste i otrzymałem:
Z tego wychodzi mi:
8lnIx−
12I+4lnIx−3I+C
Jednak poprawna odpowiedź to:
4lnIx−
12I+2lnIx−3I+C
Intuicja podpowiada mi, że wiąże się to z tym początkowym przemnożeniem, jednak dalej nie mogę
zrozumieć różnicy.
Mariusz:
| | 12x−26 | | 12x−26 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | 2x2−7x+3 | | (2x−1)(x−3) | |
| A | | B | | 12x−26 | |
| + |
| = |
| |
| 2x−1 | | x−3 | | (2x−1)(x−3) | |
A(x−3)+B(2x−1)=12x−26
(A+2B)x+(−3A−B)=12x−26
A+2B=12
3A+B=26
A+2B=12
6A+2B=52
5A=40
A=8
8+2B=12
2B=4
B=2
| 8 | | 2 | | 12x−26 | |
| + |
| = |
| |
| 2x−1 | | x−3 | | (2x−1)(x−3) | |
| | 12x−26 | | 4 | | 2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | 2x2−7x+3 | | | | x−3 | |
stąd wychodzi oczekiwany wynik