😃
Fed: sin4x − cos6x = cos2x
2 sin(2x) −3cos(2x) = cos(2x)
2sin(2x)−3cos(2x)−cos(2x)=0
25 lis 22:17
Fed: ProszÄ™ o sprawdzenie i rozwiÄ…zanie
25 lis 22:18
Fed:
25 lis 22:28
PW: Błędy są tu:
sin(4x) ≠2sin(2x)
cos(6x) ≠3cos(2x)
25 lis 22:37
Fed: A więc jak to powinno wyglądać ?
25 lis 22:55
Fed: ProszÄ™
25 lis 22:59
Mila:
sin4x − cos6x = cos2x
sin(4x)=cos(6x)+cos(2x)⇔
| | 6x+2x | | 6x−2x | |
sin(4x)=2cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin(4x)=2*cos(4x)*cos(2x)⇔
2sin(2x)*cos(2x)−2*cos(4x)*cos(2x)=0
2cos(2x)*[sin(2x)−cos(4x)]=0
(1) cos(2x)=0 lub (2) sin(2x)−cos(4x)=0
============
lub
(2) sin(2x)−[cos
2(2x)−sin
2(2x)]=0⇔
sin(2x)−(1−2sin
2(2x) )=0
2sin
2(2x)+sin(2x)−1=0
sin(2x)=t, |t|≤1
2t
2+t−1=0⇔
| | 1 | |
sin(2x)=−1 lub sin(2x)= |
| |
| | 2 | |
| | 3π | | π | | 5π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ+lub x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
dokończ i daj odpowiedź.
25 lis 23:13