Równanie z paramtetrem
Jakub: Równanie (x2 + 2x − 3)(x2 + x − m) ma 4 różne rozwiązania. Oblicz m.
25 lis 22:00
PW: Nie ma równania.
25 lis 22:02
the foxi: Pierwsze równanie ma pierwiastki x1=−3 x2=1
x2+x−m
1) Δ>0
2) m≠6 oraz m≠2 (dlaczego?)
25 lis 22:02
kochanus_niepospolitus:
x2+2x−3 = (x+3)(x−1) −−> x1 = −3 , x2 = 1
x2+x−m musi mieć dwa miejsca zerowe (i nie mogą to być −3 i 1), więc:
1) Δ>0
2) x1*x2 ≠ −3 ∧ x1 + x2 ≠ −2
25 lis 22:03
'Leszek: Rownanie ma zawsze lewa i prawa strone , domyslam sie ze po prawej stronie jest 0 ?
Czyli : x2 +2x − 3 = 0 , dwa rozwiazanie
oraz x2 + x −m =0 tez musza byc dwa rozwiazania , ale rozne od rozwiazan
pierwszego rownania !
25 lis 22:04
kochanus_niepospolitus:
drugi warunek to za mało niestety (mój drugi warunek)
25 lis 22:04
Jakub: Tak tak, nie dopisałem lewej strony. Tam powinno być 0.
25 lis 22:06
'Leszek: 1) Δ > 0
2) podstawiamy do drugiego rownania x= 1 , obliczamy m i zaprzeczamy
tak samo dlax = −3
25 lis 22:07
Jakub: *prawej strony
25 lis 22:07
Jakub: Czyli ostateczny wynik to:
m≠2
m≠6
Czy muszę jeszcze dodać m>0, żeby Δ>0?
25 lis 22:10
the foxi: m>0 jest bez sensu − przykładowo, dla m=−0.1 są dwa rozwiązania

Wystarczy Δ>0 oraz m≠2 m≠6
25 lis 22:15
5-latek: dla m=0 drugie rownanie ma rozwiazania x=0 lub x=−1
25 lis 22:15
the foxi:
Ach, nie doczytałem wyraźnie. Co nie zmienia faktu, że nie musisz.
25 lis 22:15