1 | 2 | 3 | n | |||||
an = | + | + | + ... + | |||||
2 | 22 | 23 | 2n |
1 | ||
Jeśli oznaczymy S = ∑ | = 1 (sumowanie od 1 do ∞) | |
2n |
1 | 2 | n | n+1 | n+1 | ||||||
L= an+1 = | + | + ... + | + | = an + | < | |||||
2 | 22 | 2n | 2n+1 | 2n+1 |
n+1 | ||
2 + | ||
2n+1 |
S | ||
Czemu wyznaczamy S, a potem robimy z tego szereg ∑ | ? | |
2n |
n | ||
an=an−1+ | ||
2n |
n | ||
∑n=1∞anxn=∑n=1∞an−1xn+∑n=1∞ | xn | |
2n |
n | ||
∑n=0∞anxn=x(∑n=1∞an−1xn−1)+∑n=1∞ | xn | |
2n |
n | ||
∑n=0∞anxn=x(∑n=0∞anxn)+∑n=1∞ | xn | |
2n |
1 | 1 | ||||||||||||
∑n=0∞ | xn= | ||||||||||||
2n |
|
d | 1 | d | 1 | |||||||||||||
(∑n=0∞ | xn)= | ( | ) | |||||||||||||
dx | 2n | dx |
|
n | 1 | −1 | ||||||||||||
∑n=0∞ | xn−1)=− | |||||||||||||
2n |
| 2 |
n | 1 | x | ||||||||||||
∑n=1∞ | xn)= | |||||||||||||
2n | 2 |
|
1 | x | |||||||||||
A(x)=xA(x)+ | ||||||||||||
2 |
|
1 | x | |||||||||||
A(x)(1−x)= | ||||||||||||
2 |
|
1 | x | |||||||||||
A(x)= | ||||||||||||
2 |
|
1 | x | A | B | C | |||||||||||||||||||||||||||||||
= | + | + | |||||||||||||||||||||||||||||||||
2 |
| 1−x |
|
|
1 | 1 | 1 | ||||
A(1− | x)2+B(1−x)(1− | x)+C(1−x)= | x | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 3 | 1 | 1 | |||||
A(1−x+ | x2)+B(1− | x+ | x2)+C(1−x)= | x | ||||
4 | 2 | 2 | 2 |
3 | 1 | |||
−A− | B−C= | |||
2 | 2 |
1 | 1 | ||
A+ | B=0 | ||
4 | 2 |
2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||
A(x)= | − | − | ||||||||||||||||||||||
1−x |
|
|
1 | ||
an=2−(n+2)( | )n | |
2 |
1 | ||
limn→∞2−(n+2)( | )n= ? | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |