zbieżność ciągu
janek: Pokaż, że ciąg o wyrazie an = (1+12)(1+14)(1+18)*...*(1+12n) jest zbieżny
25 lis 21:25
jc: Ciąg rosnący i ograniczony jest zbieżny.
Rozważany ciąg jest rosnący. Pokażemy teraz, że jest ograniczony.
(1+1/2)(1+1/4)(1+1/8)...(1+1/2
n)
| | (1+1/2)+(1+1/4)+(1+1/8)+...+(1+1/2n) | |
≤ [ |
| ]n |
| | n | |
| | n + 1−1/2n | | n+1 | |
= [ |
| ]n ≤ [ |
| ]n ≤ e |
| | n | | n | |
Wykorzystałem nierówność pomiędzy średnimi (obie strony podniosłem do n−tej potęgi).
25 lis 21:51
janek: Nie rozumiem pierwszego przejścia, skąd wiemy, że każdy wyraz tego ciągu jest mniejszy bądź
równy od tej dziwnej sumy podzielonej przez n i jeszcze całość podniesiona do potęgi n :c
25 lis 22:07
janek: Jejku, przepraszam, nie doczytałem, że korzystasz z nierówności Cauchy'ego, wszystko się
zgadza, ale trochę ciężko moim zdaniem było na to wpaść, zna ktoś łatwiejszy/bardziej
"uniwersalny" sposób?
25 lis 22:09
Adamm: lnan=ln(1+1/2)+ln(1+1/4)+...+ln(1+1/2n)
ln(1+x)≤x
lnan≤1/2+1/4+...+1/2n=1−1/2n<1
an<e
25 lis 22:12
janek: Też ciekawe
25 lis 22:15
janek: Dzięki wam wielkie <3
25 lis 22:15
Adamm: dzięki
25 lis 22:18