Polecenie : Obrać stałe a i b tak, abu funkcja f byla ciągła na R:
Szerokooki: Dobrać stałe a i b tak, aby funkcja f byla ciągła na R:
| | ⎧ | sinaxx, dla x<0 | |
| a) f(x)= | ⎨ | bx+1, dla 0≤x≤1 |
|
| | ⎩ | arctgx, dla x>1 | |
| | ⎧ | x+2 , dla x<1 | |
| b) f(x)= | ⎨ | b, dla x=1 |
|
| | ⎩ | x2=ax+1, dla x>1 | |
25 lis 20:58
iteRacj@:
limx→1− (x+2) = 1+2 = 3
f(1) = b
b = 3
−−−−
limx→1+ (ax+1) = a*1+1 = a+1
f(1) = 3
a+1 = 3
a = 2
−−−−
26 lis 00:48
iteRacj@:
tak jak wyżej to
| | ⎧ | x+2 , dla x<1 | |
| f(x)= | ⎨ | 3, dla x=1 |
|
| | ⎩ | 2x+1, dla x>1 | |
jeśli prawidłowy zapis funkcji jest x
2+ax+1, to jeszcze inaczej ostatnia część
lim
x→1+ (x
2+ax+1) = 1+a*1+1 = a+2
f(1) = 3
a+2 = 3
a = 1
i wtedy
| | ⎧ | x+2 , dla x<1 | |
| f(x)= | ⎨ | 3, dla x=1 |
|
| | ⎩ | x2+x+1, dla x>1 | |
26 lis 00:57